زگیل تناسلی یا زگیل تناسلی یکی از شایع ترین بیماری های پوستی و عفونی است که در دسته بیماری های مقاربتی (STD) طبقه بندی می شود و بسیار مسری است.
زگیل تناسلی چیست؟
به گفته فرارو، زگیل تناسلی یا condyloma acuminata یا عفونت HPV یکی از شایع ترین انواع عفونت های مقاربتی است که توسط یک ویروس پاپیلومای انسانی خاص ایجاد می شود. اصطلاح پاپیلوما به نوعی زگیل یا توده نرم شبیه گل کلم اشاره دارد که توسط ویروس HPV ایجاد می شود. همانطور که از نام آن پیداست، زگیل تناسلی در بافت های مرطوب ناحیه تناسلی ظاهر می شود. عفونت ویروس پاپیلومای انسانی در اکثر افراد علائم بالینی ایجاد نمی کند. با این حال، برخی از انواع HPV باعث سرطان دهانه رحم و تناسلی می شوند. افراد مبتلا به HPV که علائم بالینی ندارند می توانند عفونت را از طریق تماس جنسی به دیگران منتقل کنند.
بیش از 100 نوع ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد. زگیل به دلیل 60 گونه آن، روی دست ها و پاها ظاهر می شود. 40 نوع دیگر هنگام تماس جنسی وارد بدن می شوند و در سلول های نازک و صافی به نام سلول های اپیتلیال قرار دارند. سلول های اپیتلیال در پوست، واژن، مقعد، دهانه رحم، غدد، دهان و گلو یافت می شوند. این بثورات هفته ها یا ماه ها پس از قرار گرفتن در معرض شریک آلوده ظاهر می شود. همه 40 نوع HPV مقاربتی باعث بیماری جدی نمی شوند.
عفونت HPV که باعث ایجاد زگیل می شود متفاوت از سویه ای است که باعث ایجاد زگیل در دست ها یا سایر قسمت های بدن می شود. انواع کم خطر مانند HPV-6 و HPV-11 باعث حدود 90 درصد زگیل های تناسلی می شوند که به سرطان تبدیل نمی شوند. انواع پرخطر HPV، از جمله HPV-16 و HPV-18، مسئول 70 درصد سرطان های دهانه رحم هستند. سایر ویروس های خطرناک HPV عبارتند از: HPV-33-52، HPV-45، HPV-58، HPV و HPV-31. واکسن HPV باعث مقاومت در برابر انواع دیگر زگیل تناسلی می شود.
علائم زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی با علائم آشکاری همراه است که اکثر آنها به راحتی در شخص قابل تشخیص هستند. در واقع، در برخی موارد، این زائده ها در داخل اندام تناسلی (داخل بدن زن یا داخل دهانه رحم) ظاهر می شوند و با علائم خاصی همراه نیستند. در چنین مواردی تشخیص آسان نیست و نیاز به انجام آزمایشات بهداشتی است. هنگام برخورد با علائم خارجی، بسیاری از افراد از وجود این بیماری در بدن خود آگاه هستند، بنابراین مردان بیشتر از زنان این بیماری را تشخیص می دهند. اما برای آشنایی با علائم این بیماری آن را به صورت جداگانه برای خانم ها و آقایان معرفی کرده ایم.
1. علائم زگیل تناسلی زنانه
یکی از علائم زگیل تناسلی تغییر ترشحات واژن است. ترشحات واژن در زنان نشان دهنده وضعیت سلامت این ناحیه و کل بدن است. این ترشحات با کوچکترین تغییر بیولوژیکی یا هورمونی تغییر رنگ، شکل و بو می دهند و در صورت درگیر شدن با ویروس HPV ناگهان افزایش می یابند. مناطق مستعد ابتلا به زگیل تناسلی در زنان عبارتند از:
کشاله ران و قسمت بالای ران
دهانه رحم
اطراف ظروف
کیفیت
- یک صندلی
2. علائم زگیل تناسلی در مردان
در مردان، زگیل تناسلی می تواند آلت تناسلی، کیسه بیضه و مقعد را درگیر کند. این کیست ها می توانند به صورت توده های برجسته و نرم با سطح صاف (روی بدن آلت تناسلی) یا سخت با برجستگی های انگشت مانند (کیست مقعد) ظاهر شوند. برخی دیگر ممکن است ظاهری مرواریدی، گلدار یا سطحی تیره و خشن داشته باشند. بیشتر این صدمات آشکار است. اما برخی از آنها می توانند صاف و فقط کمی روی سطح پوست باشند. گاهی اوقات می توان این زخم ها را با مو پوشاند یا در پوست مردان ختنه نشده مدفون کرد.برای تشخیص زگیل تناسلی با دکتر کیوان آقامحمدپور تماس بگیرید. به طور کلی مکان های رایج آن در مردان عبارتند از:
- آلت تناسلی
کیسه بیضه
گاو
- ران
- داخل یا اطراف مقعد (مقعد)
عوامل کلیدی در بروز زگیل تناسلی چیست؟
ویروس HPV می تواند از طریق تماس پوست به پوست در حین رابطه جنسی منتقل شود، به همین دلیل به آن بیماری مقاربتی می گویند. ویروس HPV همیشه عوارضی مانند زگیل تناسلی ایجاد نمی کند. در واقع، در بیشتر موارد عفونت خود به خود بدون هیچ مشکلی از بین می رود. بر اساس تحقیقات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، همه افراد فعال جنسی حداقل یک بار در زندگی خود به HPV آلوده شده اند. عواملی که خطر ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی را در این افراد افزایش می دهند عبارتند از:
رابطه جنسی محافظت نشده
- داشتن رابطه جنسی با چندین شریک
سابقه سایر انواع عفونت های مقاربتی
- رابطه جنسی با فردی که سابقه بیماری های مقاربتی نامشخص است
شروع فعالیت جنسی در سنین پایین
افراد زیر 30 سال
سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید
سابقه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی
کودکانی که مادرانشان در حین زایمان به ویروس HPV آلوده شده اند
نحوه تشخیص زگیل تناسلی
برای تشخیص بیماری ابتدا پزشک یک معاینه معمولی و ساده انجام می دهد و با بررسی ظاهر فرد این مکمل ها را بررسی می کند. زگیل تناسلی ظاهر و علائم خاصی دارد و به راحتی قابل تشخیص است. اگر در بدن مرد علائمی از غدد جنسی وجود نداشته باشد، پزشک از دستگاهی برای معاینه قسمت های خصوصی اندام تناسلی و مقعد استفاده می کند. از آنجایی که کیست گاهی در نواحی داخلی مانند رحم و دهانه رحم رشد می کند، به راحتی دیده نمی شود. اگر احتمال ابتلای فردی به ویروس HPV یا سایر عفونت های ناشی از آن وجود داشته باشد، پزشک از روش های دیگری برای تشخیص ویروس در بدن فرد استفاده می کند. این روش ها شامل دو روش زیر است:
1. Carta Strokuprof
به منظور شناسایی ویروس عامل زگیل تناسلی و بررسی خطر احتمالی آن، به زنان بالای 35 سال توصیه می شود که حداقل سالی یک بار تحت آزمایش اسمیر قرار گیرند. این آزمایش فقط برای بانوان است و با نمونه کوچکی از سلول های دهانه رحم و واژن می توان این بیماری و عواقب آن را به طور کامل بررسی کرد. تست پاپ همچنین بسیاری از بیماری ها و سرطان ها را نشان می دهد که بر دستگاه تناسلی زنان تأثیر می گذارد. به این ترتیب رحم با وسیله ای به نام اسپکولوم به آرامی باز می شود. سپس از سلول های دیواره رحم و واژن با آزمایش استریل نمونه برداری می شود.
2. آزمایش خون
برای تشخیص نوع زگیل تناسلی و وجود ویروس HPV در بدن فرد، علاوه بر انجام تست پاپ اسمیر که روشی برای بانوان است، روشی به نام روش مولکولی وجود دارد که هم برای خانم ها و هم برای خانم ها قابل استفاده است. مردان. حساسیت و دقت این روش بسیار بالا است و می تواند به طور دقیق تشخیص دهد که آیا فرد به ویروس HPV آلوده شده است یا خیر. یکی از راه های انجام روش مولکولی انجام روش ژنوتیپ است که به کمک آن ژن HPV توالی یابی می شود و از این طریق متوجه می شود که آیا فرد به ویروس آلوده شده است یا خیر.
3. روش PCR در زمان واقعی
روش دیگری برای تشخیص HPV به نام Real-time PCR وجود دارد که در آن ژن مورد نظر بیش از هزار بار تقویت می شود. سپس نتایج بر روی دستگاه تجزیه و تحلیل می شود.
تفاوت زگیل تناسلی با زگیل معمولی
تمام زائده هایی که در اثر این عفونت در بدن ظاهر می شوند توسط ویروس HPV ایجاد می شوند و هیچ عامل شناخته شده دیگری وجود ندارد که باعث ایجاد زگیل شود. انواع مختلفی از این ویروس وجود دارد و هر نوع رفتار متفاوتی دارد. برخی از انواع این ویروس فقط روی دستها، پاها و سایر قسمتهای بدن ایجاد زگیل میکنند که معمولاً بعد از ۱۸ تا ۲۴ ماه بدون درمان ناپدید میشوند. با این حال، زگیل تناسلی نوعی از HPV است که در ناحیه تناسلی و مقعد رشد میکند و اگر با فردی که به این ویروس آلوده است رابطه دهانی داشته باشید، میتوانید این عفونت را در دهان، لبها، زبان و گلو ایجاد کنید. وجود دارد. زگیل تناسلی همچنین می تواند باعث بیماری های کشنده مانند عفونت ها و انواع سرطان مانند سرطان دهانه رحم و واژن در زنان شود، اگرچه زگیل های معمولی چنین خطراتی را به همراه ندارند.
عوارض ثانویه زگیل تناسلی
انواع مختلف HPV علاوه بر ایجاد زگیل تناسلی می تواند مشکلات دیگری نیز ایجاد کند. عوارض ثانویه زگیل تناسلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1. سرطان: سرطان دهانه رحم ارتباط نزدیکی با عفونت HPV تناسلی دارد. انواع خاصی از HPV نیز با سرطان فرج، مقعد، آلت تناسلی، دهان و گلو مرتبط هستند. اگرچه عفونت HPV همیشه باعث سرطان نمی شود، اما برای زنان مهم است که به طور منظم پاپ اسمیر انجام دهند (به خصوص اگر دارای انواع خطرناک HPV باشند).
2. مشکلات بارداری: مشکلات دستگاه تناسلی ممکن است در دوران بارداری رخ دهد. روده بزرگ می تواند بزرگ شود و ادرار را دشوار کند. زگیل روی دیواره واژن می تواند توانایی بافت واژن را برای انبساط در طول زایمان کاهش دهد. همچنین بزرگ شدن راست روده یا واژن در هنگام زایمان می تواند باعث خونریزی شود.